Ascultă Online Radio Cernăuți

25 sept. 2011

Bătălia de la Hotin din anul 1621.





… O armată de 250.000 mii de osteni turci, conduşi de sultanul Osman al II-lea (1618-1622) au pornit de la Adrianopole către frontiera cu Polonia. Turcii, după ce au obţinut victoria în Bătălia de la Ţuţora (17 septembrie - 7 octombrie 1620), au sperat să cucerească Ucraina ocupată de Polonia. Comandantul Uniunii Polono-Lituaniene, hatmanul lituanian Jan Karol Chodkiewicz a traversat Nistrul în septembrie 1621 cu aproximativ 35.000 de soldaţi şi s-a aşezat în Cetatea Hotinului, blocând drumul oastei otomane. Sosirea a 40.000 de cazaci zaporojeni sub comanda hatmanului Petro Konaşevici a ajutat la obţinerea victoriei antiotomane…

… La 24 septembrie 2011 la cetatea Hotinului din reg. Cernauti, Ucraina, au avut loc evenimente festive consacrate aniversării a 390 de ani de la Bătălia din 1621.
La ora 12 coroane de flori au fost depuse solem la monumentul lui Petro Sagaidachniy de catre Michaylo Papiyev , guvernatorul regiunii Cernăuţi, şi de catre alţi înalţi oficiali din tara si de paste hotare.
Pe o scena special construita pe fundalul panoramic al cetatii au evoluat grupuri folclorice, iar publicului i-a fost demonstrata hartă "Luptă din 1621 de la Hotin - o lupta pentru Europa Centrală." De asemenea a avut loc prezentarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare a comunităţilor din Hotin, paralel cu tarabele meşteşugarilor populari...
…Hatmanul lituanian i-a ţinut pe turci în câmp deschis timp de o lună întreagă, până ce prima zăpadă din toamnă l-a determinat pe Osman să-şi retragă forţele reduse. Victoria a fost obţinută de Polonia cu mari sacrificii, cu câteva zile înainte de asediu, bătrânul hatman lituanian a murit de epuizare în cetate la 24 septembrie 1621. Forţele Uniunii au trecut apoi sub comanda lui Stanisław Lubomirski. Bătălia, descrisă de scriitorul Wacław Potocki în celebra sa operă Transakcja wojny chocimskiej, a marcat sfârşitul unei lungi perioade de războaie…
Text si foto de Nicolae Hauca










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu