Ascultă Online Radio Cernăuți

20 dec. 2011

La Universitatea din Cernăuţi s-a desfăşurat un eveniment cultural românesc cu participarea mai multor scriitori şi parlamentari din Republica Moldova

Catedra de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi, Ucraina, a găzduit luni, 19 decembrie 2011, un eveniment cultural cu participarea mai multor personalităţi din Ucraina, România şi Republica Moldova.

Poetul şi parlamentarul Ion Hadârcă, eseistul, ziaristul şi poetul Arcadie Suceveanu, redactorul-șef al ziarului “Arcașul” editat la Cernăuți, Vasile Țărâțeanu, sunt doar câteva dintre personalităţile care le-au vorbit studenţilor Universităţii.

Cu acest prilej, directorul management programe din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Radu Cosma, s-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor asociaţii româneşti din Ucraina. În cadrul reuniunii, au fost abordate aspecte legate sesiunea de finanţare a proiectelor pentru anul 2012. Sursa: www.dprp.gov.ro
***********************************************************************
La Cernăuţi a fost adusă o importantă donaţie de carte pentru grădiniţele româneşti
Datorită eforturilor depuse de Departamentul pentru Relaţiiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi a Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi în nordul Bucovinei a fost adusă o impresionantă donaţie de carte românească pentru instituţiile preşcolare din regiunea Cernăuţi. O delegaţie numeroasă în frunte cu domnul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Ambasadorul Moldovei în Ucraina, domnul Ion Stăvilă, oameni politici, senatori, scriitori au venit la Cernăuţi pentru a se întâlni cu oficialităţile locale, dar şi pentru a aduce această impresionantă donaţie de carte micilor cititori din nordul Bucovinei. Primul popas oaspeţii basarabeni l-au făcut la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale “Iuri Fedkovici”, unde s-au întâlnit cu profesorii universitari, studenţii români, scriitorii cernăuţeni.

Scriitorul Arcadie Suceveanu a prezentat oaspeţii sosiţi de la Chişinău, referindu-se, în linii generale, la scopul vizitei lor în nordul Bucovinei. “Ne-am pornit la Dumneavoastră de apropae două săptămâni, însă situaţia tragică, decedarea colegei noastre Leonida Lari, ne-a făcut să ne
reţinem la Chişinău, a declarat Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Împreună cu colegii mei: oameni politici, senatori, scriitori, am reuşit să aducem acest lot de carte importantă la Cernăuţi. Am depozitat cărţile la gimnaziul românesc nr. 6 din centrul regional şi sper că ele vor fi repartizate grădiniţelor şi şcolilor primare din regiunea Cernăuţi. Am început-o cu Dumneavoastră, pentru că sunteţi la nord, în oraşul Cernăuţi, oraşul emblemă al culturii româneşti. Vrem şi încercăm cu tot dinadinsul să-i menţinem acest statut de oraş în care se dezvoltă limba, istoria, cultura, civilizaţia românească. Şi este important să spunem lucrul acesta în prezenţa studenţilor, deoarece ei sunt viitorii profesori de limbă română”, a conchis Arcadie Suceveanu.
Timp de trei zile se va afla la Cernăuţi Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, domnul Ion Stăvilă. Fiind prezent la acea întâlnire cu tinerii studenţi cernăuţeni, domnia sa a declarat:: „Mă bucur mult să mă întâlnesc cu dumneavoastră, studenţi şi profesori, scriitori, cu acei care faceţi un lucru bun, menţineţi valorile culturii şi civilizaţiei noastre, identitatea noastră naţională şi vreau să vă spun că faceţi un lucru foarte mare, care din punct de vedere al istoriei are o valoare deosebită.”
Gazda întâlnirilor de suflet, domnul Gheorghe Jernovei, şeful Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii cernăuţene a mulţumit domnului Radu Cosma şi Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni pentru colaborarea care există de-a lungul anilor între DRP şi această instituţie superioară de învăţământ.

„Avem planuri comune pentru anul viitor, a recunoscut domnul Jernovei, şi mă bucură faptul că în această colaborare este implicată şi Republica Moldova, deoarece, Universitatea noastră se află în cadrul unui consorţiu universitar care este semnat între universităţile din România, Ucraina şi Republica Moldova. Şi în cadrul acestui consorţiu noi avem acţiuni comune, programe transfrontaliere. În cazul dat şi manifestarea de astăzi este o dovadă a acestor legături fructuoase şi binevenite şi cu o perspectivă foarte frumoasă pentru viitor”, a menţionat profesorul universitar Gheorghe Jernovei.

La rândul său, reprezentantul DRP-ului prezent la Cernăuţi, domnul Radu Cosma a ţinut să mulţumească în primul rând Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru că promovează identitatea românească nu numai în Republica Moldova, acolo unde populaţia românească este majoritară, dar şi în Ucraina. „Noi suntem parteneri cu orice organizaţie sau instituţie, care merge pe acest drum. Aş vrea să-i spun domnului decan al Universităţii cernăuţene, a continuat domnul director al DRP, Radu Cosma, că instituţia pe care o reprezint este un partener loial Universităţii „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi. Vom continua aceste legături de parteneriat şi la anul viitor şi în anii care vor urma. Anul acesta chiar am început să culegem nişte roade. Avem deja câteva acţiuni organizate împreună, cum ar fi Simpozionul internaţional, Omagiu scriitorului Grigore Bostan, precum şi stagiu de perfecţionare pentru profesorii şi studenţii”, a conchis domnul Cosma.


Frumoasa idee a DRP-ului şi a celor implicaţi în aducerea donaţiei de carte pentru micuţii românaşi din regiunea Cernăuţi a fost salutată şi de doamna Lora Bostan, profesor universitar care a spus că este la curent cu situaţia în ce priveşte lipsa cărţilor româneşti în instituţiile preşcolare din regiune. „De câte ori au plâns educatoarele că nu au cărţi în limba română. Eu cred că acesta este cel mai mare cadou care putea fi adus la Cernăuţi, pentru că copiii încep să înveţe limba română de acasă. Fiecare grădiniţă de copii, fiecare clasă primară o să vă fie recunoscătoare pentru acest cadou, aceste cărţi atât de necesare micuţilor românaşi din frumoasa Bucovină”.
Vitalie ZÂGREA, Cernăuţi.
Fotografii de Nicolae Hauca. Descarcă toate fotografiile de aici:
https://picasaweb.google.com/101973884105341374821/ParlamentariSiScriitoriDinRepublicaMoldovaLaUniversitateaDinCernauti?authuser=0&feat=directlink

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu