Ascultă Online Radio Cernăuți

12 dec. 2011

ZILELE CULTURII TRADIŢIONALE ROMÂNEŞTI ŞI ZILELE TINERETULUI EUROPEAN LA CERNĂUŢI - 2011

Bucovina cu două inimi

În perioada 10-11 decembrie, 2011, la Cernăuţi-Ucraina a avut loc Festivalul Internaţional ,,Să-mi cânţi, cobzar!”, la care a participat Ansamblul folcloric mixt ,,Rodniciok”-,,Gura Izvorului” din comuna Vatra Moldoviţei.
Voi preciza că membrii ansamlului sunt ucraineni şi români, deoarece în această pitorească zonă de munte a Bucovinei, convieţuiesc de sute de ani, în bună înţelegere.
Cu colaci frumos aşezaţi pe ştergare ţesute, cu urşi şi capre, buhai şi fluiere, alaiul huţanilor a pornit ,,pe lună plină, din frumoasa Bucovină”, cu datini şi obiceiuri de iarnă, pe la patru de dimineaţă, la fel ca străbunii lor, care, treceau munţii, spre fălosul Cernăuţi de odinioară.
Cu un aer arhitectural de poveste, vechea capitală a Bucovinei ne-a primit în mod special: istoria, geografia, limbile ucraineană şi română, folclorul, se împleteau armonios în simţirile unor oameni simpli şi frumoşi, de sus, de pe vârful munţilor. Elevii au fost plăcut impresionaţi când au trecut pe lângă statuile Olgăi Kobyleanska şi a lui Mihai Eminescu, studenţilor din grup le-a mişcat inima Universitatea ,,Yuri Fedkovici” (din păcate, au putut vedea doar exteriorul), cei mai în vârstă au comunicat în ambele limbi cu trecătorii impresionaţi de frumuseţea costumelor.
În centrul oraşului, sâmbătă, s-a desfăşurat prima parte a Festivalului. Invitaţi de seamă ai Sucevei, dar şi din Bucovina de Nord s-au întrecut în a binedispune publicul încântat şi extraordinar de numeros.(cu această plăcută ocazie, organizatorii au lansat un C.D. special, realizat în cadrul unui Program ,,Rumunia-Ukraina-Republika Moldova-2007-2013”, prin colaborarea celor mai renumiţi artişti ai folclorului bucovinean, care s-a intitulat ,,Kvite bukovenskoii pisni”).
Ucrainenii din satul Ciumârna au dus cu ei pe scena cernăuţeană obiceiuri de iarnă străvechi, pe care le-au interpretat şi colegii lor de grup, românii. Extraordinară este comunicarea dintre aceşti oameni. Ucraineni şi români laolaltă, învaţă şi acceptă limba şi obiceiurile celorlaţi, dovedind un interes profund şi necondiţionat faţă de modalitatea de exprimare a folclorului local.,,Boh Predvicinei narodevsea”, ,,Oi, na Riţi, na Iordani”, Hoi, dai Boje!”, ,,Oi, Mariciko!” sunt cîteva dintre bijuteriile ucrainenilor pe care le fredonează şi românii din grup, repetând şcolăreşte pentru a se putea exprima corect, pentru a nu fi ironizaţi de huţani.(mai greu, cu toate felurile de ,,e” şi cu ,,h”-urile!)
Şi, să ne întoarcem la bucuria trăită la fraţii ucraineni! Ne-am simţit mai propiaţi, întru limba mamelor noastre. Multiculturalitatea a fost la ea acasă. Horile şi kolomeicile şi-au cântat legănat dorurile, iar sufletele au vibrat. Colacii au fost aplecaţi până la pământ din partea ucrainenilor bucovinei româneşti. Gazdele, după ce-au sărutat pâinea ca pe cea mai sfântă dintre icoane, au închinat-o tuturor celor prezenţi. Copiii au urmărit scena cu ochii mari, iar bătrânilor li s-au muiat sufletele, umezidu-li-se pe furiş genele.
După ce-am povestit în joc şi cântec cât e simplă şi gustată e viaţa ucrainenilor şi a românilor din munţi, dar şi câtă profunzime şi înţelepciune poţi culege din fumuseţea relaţionării unor oameni, care învaţă unii de la alţii că se merită sătrăieşti frumos şi să activezi într-un ansamblu mixt.
Seara, la Hotel ,,Smereka”, a continuat veselia. Badea Costan, (ucrainean sadea, cu opinci şi obiele din pănură albă ca ,,helgea”) şi fluierul său, au depănat legănat, în limba strămoşilor, purtaţi parcă în vremuri demult apuse, cântece de dragoste şi cătănie, presărate cu sensibilitate şi umor, iar Micuţi şi Ivancik au tradus cu răbdare pentru ,,ucenicii” români din ansamblu.
Latura comică a petrecerii până târziu în noapte a continuat a doua zi dimineaţă, când, un echipaj al poliţiei din zonă, care a auzit veselia, a verificat seriozitatea domnului Filuţă, şoferul unui microbuz nou-nouţ de care se bucură UUR-Ţinutul Bucovina. Spre echipajului cu girofar, cu un profesionalism ,,la dungă”, şoferul a demonstrat că seviciile sale şi maşina sunt ireproşabile iar ,,doba” lui Dumitru şi-a continuat ritmul, ţinând pasul vioi după fluierul huţanilor.
Gala laureaţilor a fost un regal al sunetului şi culorii, o feerie a bucuriei. Domnul Iurie Levcic, organizatorul fesivalului, nu mai contenea, în ambele limbi, să-şi exprime bucuria revederii cu prietenii dragi din Ucraina, România şi Moldova. La solicitarea domnului Vitalie Zâgrea, co-organizator al festivalului, am dat un interviu câtre Radio Ucraina Internaţional, cu privire la desfăşurarea în gospodărie şi în afara acesteia a profan/sacrului obiceiurilor de iarnă la ucrainenii din satul Ciumârna.
Spre seară, tot alaiul s-a întors spre obcinile bucovinene.
Am trăit experienţa unei întâlniri de neuitat, a unor momente emoţionante. Fiecare dintre noi s-a întors la activitatea de acasă. Oameni diverşi în viaţa cotidiană, care, de dragul folclorului, aşteaptă cu plăcere un telefon, care să dea startul unei noi plecări, unor infinite bucurii şi trăiri întru frumos.
,,Vinovaţi” de realizarea unui act deosebit de inter şi multiculturalitate, intre oameni care simt, gândesc, cântă şi joacă ucraineşte şi româneşte în acelaşi timp, sunt Domnii Ştefan Buciuta şi Ioan Bodnar, către care se îndreaptă alesele mulţumiri ale unor oameni simpli de la munte, ucraineni şi români, care în acest caz, nu pot fi separaţi. Mulţumesc Doamnei Inspector pentru minorităţi, Lucia Mihoc şi colegului Ilie Sauciuc care promovează cultura şi ucrainenii din zonă, sărut mâna, doamnei Mihaela – secretara UUR-Suceava şi ...,,drum bun!” domnule Filuţă, oriunde v-aţi afla!
Sărbători fericite tuturor!
Prof. Ilaria Puşcă
Şcoala cu cl. I-IV Ciumârna

Cu prilejul Zilei Naţionale a României,Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi în parteneriat cu Centrul cultural Bucovina, Suceava, şi Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuţi, cu sprijinul Ministerului pentru Cultură al Ucrainei şi Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, a organizat, în perioada 10-11 decembrie 2011 ZILELE CULTURII TRADIŢIONALE ROMÂNEŞTI ŞI ZILELE TINERETULUI EUROPEAN LA CERNĂUŢI


DESCARCĂ TOATE FOTOGRAFIILE DE AICI:
https://picasaweb.google.com/101973884105341374821/ZILELECULTURIITRADITIONALEROMANESTISIZILELETINERETULUIEUROPEANLACERNAUTI?authuser=0&feat=directlink





Din program: 10 decembrie 2011 12.00 - Deschiderea festivă a ediţiei a V-a a Festivalului Internaţional de folclor autentic românesc „SĂ-MI CÂNŢI, COBZAR” or. Cernăuţi, Piaţa Integrităţii. 19.00 - Spectacol folcloric Căminul cultural Boian, raionul Noua Suliţă.

11 decembrie 2011 10.00 - Simpozionul de folclor şi etnografie "Vatră dulce strămoşească” 13.00 - Spectacol de gală.

Ansamblul Etnofolcloric ”Crenguța de Iederă” al Universității de Stat din Moldova, conducători: Maria Iliuț, Nicolae Gribincea, Ion Proca.
-



1






Urături pt. Iurie Levcic -
Ukr -
Ukr -

CHISINĂU -





BT - RO

Perla -

Ro -


Dragos Voda -





Semanatul -
Capra -
Plugusor -
Hutulca -
Hutulca – 2_

Un comentariu:

  1. ZILELE CULTURII ROMÂNEŞTI - 2011./ ДНИ РУМЫНСКОЙ КУЛЬТУРЫ - 2011.
    От кого: camelia repede
    Кому: Euromedia Bucovina
    Сегодня, 13:30
    va multumesc frumos pentru aceste informatii.

    in 2007 am fost singura data in cernauti la festivalul ,, grigore bostan".

    m-am bucurat sa il vad printre minunatele poze si pe vitalie zegrea, de care nu mai stiam nimic de multa vreme.
    se pare ca face si participa la aceleasi minunate evenimente.

    la multi ani pt 1 decembrie, la multi ani pentru anul nou care se apropie sa vina.

    numai bine!

    cu drag din sibiu,

    Camelia Repede.

    RăspundețiȘtergere