Ascultă Online Radio Cernăuți

18 feb. 2012

Poetul român din Bucovina Ion Chilaru ar fi împlinit 75 de ani (1937 - 2012)

În miez de februarie, cunoscutul poet bucovinean Ion Chilaru, care a fost câteva decenii la rând redactor şef al unicului ziar regional de limbă română din RSS Ucraineană, ar fi împlinit 75 de ani. Cu acest prilej în incinta redacţiei publicaţiei “Zorile Bucovinei” din centrul regional Cernăuţi, unde a activat scriitorul, a fost organizată o serată literară cu participarea membrilor Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi şi a foştilor şi actualilor colaboratori ai publicaţiei menţionate.
Ion Chilaru s-a născut în satul Molniţa din Ţinutul Herţa. A absolvit facultatea de litere a universităţii cernăuţene şi a fost mai întâi profesor de limba şi literatura moldovenească, pe atunci, în satul natal. Apoi dragostea faţă de limba maternă, l-a determinat să se stabilească cu traiul la Cernăuţi, unde devine redactor-şef al ziarului “Zorile Bucovinei”, unicul ziar independent din Ucraina de expresie românească, pe vremea aceea.

Ziaristul Vasile Carlaşciuc, care a lucrat mai mulţi ani alături de Ion Chilaru la această publicaţie, a menţionat că în decursul unui pătrar de veac numele lui Ion Chilaru şi “Zorile Bucovinei” au fost indisolubile. “Preluând ştafeta de la decanul scrisului românesc din nordul Bucovinei în perioada postbelică şi în a doua jumătate a secolului XX, Vasile Leviţchi, Ion Chilaru şi-a adus contribuţia la cimentarea unui colectiv de creaţie minunat, care a menţinut spiritul românesc în Bucovina, a format o întreagă pleiadă de oameni de litere. La finele anilor 80, în cadrul redacţiei ziarului “Zorile Bucovinei” activau 6 membri ai Uniunii Scriitorilor din Ucraina şi Republica Moldova. Astăzi numele lor sunt cunoscute şi apreciate şi la Kiev, şi la Chişinău, şi la Bucureşti”, a declarat jurnalistul Vasile Carlaşciuc.

“Zoriştii” de ieri prezenţi la serata literară au declarat că de la “Zorile Bucovinei” a început renaşterea naţională a românilor din regiunea Cernăuţi. Aceştia au revocat unele amintiri frumoase trăite alături de Ion Chilaru, referindu-se la creaţia poetului, la contribuţia acestuia adusă la menţinerea unei publicaţii româneşti în acest spaţiu post sovietic.

“Ion Chilaru a fost o figură tragică, un exponent al timpului în care a trăit, dar pozitivul pe care l-a avut prevalează asupra unor momente negative”, a remarcat poetul Ilie T. Zegrea, preşedintele Reuniunii Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi. Despre calităţile umane ale celui care a fost Ion Chilaru au vorbit cu recunoştinţă foştii subalterni – Nicolae Toma, Simion Gociu, Grigore Crigan, Mircea Lutic, Vasile Tărâţeanu, Gheorghe Isac, Vasile Grigoraş, Tudor Andrieş, Ilie Olaru, Vasile Carlaşciuc, , profesorul de română Nicolae Mintencu, reprezentantul primăriei Cernăuţi, Vasile Melnic ş.a.

Spre sfârşitul seratei literare, feciorul regretatului poet, Oles Chilaru a mulţumit intelectualităţii româneşti din Bucovina pentru respectul şi recunoştinţa care continuă să o poarte faţă de cel care a fost scriitorul şi ziaristul român Ion Chilaru.
Vitalie Zâgrea, Cernăuţi.
Foto: Nicolae Hauca

2 comentarii:

  1. Cand omul intr-adevar "vrea" sa duca ceva la capat, o face, fara sa tina cont de obstacole, precum frigul din sala redactiei dvs. Zorile Bucovinei, cu ocazia seratei literare in memoria scriitorului Ion Chilaru. Ma bucur si felicit intelectualitatea romaneasca din Bucovina pentru aceasta recunostinta fata de oamenii de valoare care nu mai sunt printre noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zanfir Ilie
    Catre: Euromedia Bucovina

    Il cunoastem si pretuim pe poetul Ion Chiaru.Felicitari ca il omagiati.
    Cu stima si pretuire,
    Zanfir Ilie

    From: Euromedia Bucovina
    To: jurnalistiromani@yahoo.com
    Sent: Saturday, February 18, 2012 10:21 PM
    Subject: Poetul român din Bucovina Ion Chilaru ar fi împlinit 75 de ani (1937 - 2012)

    RăspundețiȘtergere