Ascultă Online Radio Cernăuți

18 mar. 2012

În memoria tragediei de la Lunca

Veşti din nordul Bucovinei // Un parastas în memoria românilor seceraţi de sovietici în lunca Prutului

18,03,2012. Cimitirul din Mahala, raionul administrativ Noua Sulita, reg. Cernăuţi, Ucraina.

Istoria trecutului nu poate fi ştearsă atât de uşor din inimile românilor nordbucovineni. Războaie, deportări, masacrul de la Fântâna Albă şi cel de la Lunca au secerat mii de vieţi omeneşti.


Numai în noaptea de 6 spre 7 februarie a îndepărtatului an 1941 în localitatea Lunca din Ţinutul Herţa au fost seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici peste 300 de români din satele Boian, Ostriţa herţei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala, care se îndreptau spre România. Trupurile neînsufleţite ale românilor au fost aruncate în trei gropi mari, acolo în luncile Prutului, însă, din păcate doar o singură groapă a fost descoperită. Acolo erau îngropaţi majoritatea martirilor din comuna Mahala, raionul Noua-Suliţă. Aceştia au fost aduşi acasă de către rude şi îngropaţi în cimitirul din sat. De atunci în fiecare an în aceste zile de primăvară se adună rudele, prietenii şi intelectualitatea bucovineană pentru a-i pomeni pe cei omorâţi fără vină în localitatea Lunca. Şi-n acest an românii din nordul Bucovinei s-au adunat la cimitirul din Mahala, unde primăria din sat, în frunte cu doamna Elena Nandriş, Societatea orăşenească „Golgota” şi Consulatul General al României la Cernăuţi au organizat un parastas în memoria martirilor din Mahala. Intelectualitatea bucovineană, scriitori, lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, profesori, jurnalişti, rude ale victimelor au fost prezenţi la acel parastas, unde s-a vorbit încă o dată despre rana adâncă ce continuă să sângereze în inimile românilor din nordul Bucovinei, o rană care nu va putea fi vindecată niciodată.
Vitalie Zâgrea, Cernauti
sursa foto: Nicolae Hauca
Vezi toate fotografiile aici:

Un comentariu:

  1. Re: Veşti din nordul Bucovinei
    DE LA CINE/От кого: mariadiana pop
    CATRE CINE/кому: Euromedia Bucovina
    21,03,2012/Сегодня, 13:50
    In numele romanilor patrioti si de buna credinta imi permit sa va trimit felicitari pentru toata activitatea, precum si consideratia mea,
    Maria Diana Popescy

    From: Euromedia Bucovina
    Sent: Wednesday, March 21, 2012 10:51 AM
    Subject: Veşti din nordul Bucovinei

    Un parastas în memoria românilor seceraţi de sovietici în lunca Prutului
    http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2012/03/in-memoria-tragediei-de-la-lunca.html

    RăspundețiȘtergere