Ascultă Online Radio Cernăuți

10 iul. 2014

Ştefan cel Mare comemorat în Oprişenii Bucovinei

Video reportaj şi fotografii realizate de Nicolae Hauca de la acest eveniment  ///////////////////////////////////////





Un  moment de înaltă vibraţie patriotică s-a consumat duminică 6 iulie 2014 în satul Oprişeni din Raionul Hliboca în nordul Bucovinei istorice. În prezenţa a aproximativ o sută de persoane, elevi, localnici şi invitaţi de la Cernăuţi şi Botoşani, a avut loc un simpozion de comemorare a personalităţii domnitorului Ştefan cel Mare de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 510 ani pe 2 iulie 2014. La invitaţia bunilor mei prieteni jurnalişti din Cernăuţi, Nicolae Haucă şi Vasile Bâcu, subsemnatul a fost prezent la Oprişeni însoţit de profesorul Gruia Cojocaru de la Şcoala Lişna din comuna botoşăneană Suharău. 


                Evenimentul, desfăşurat la Muzeul de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” din Oprişeni, a fost onorat cu brio şi de doamna Eleonora Moldovan – Consulul general al României la Cernăuţi. Sub coordonarea directă a profesorului Neculai Bodnariuc – directorul Şcolii din Oprişeni şi a profesoarelor de limba română Ana Stelnah şi Valentina Plantos, un grup de elevi ai şcolii menţionate au prezentat un amplu şi emoţionant program artistic în care au evocat figura marelui voievod. Efortul şi talentul micilor bucovineni a fost răsplătit cu generozitate de Consulatul României la Cernăuţi care, prin doamna Consul general Eleonora Moldovan, le-a oferit cinci ghiozdane pline cu cărţi de beletristică a diverşilor scriitori români. Iar muzeului din Oprişeni, Consulatul României a făcut o importantă donaţie de albume şi lucrări de specialitate scrise de autori români. Şi tot cu ocazia nobilului eveniment am avut ocazia regăsirii cu vechi prieteni cernăuţeni, Vasile Bâcu – preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi originar din ţinutul Oprişenilor, simpaticul şi profesionistul fotograf Nicolae Haucă, profesorul universitar Ilie Popescu,scriitorul şi jurnalistul Dumitru Covalciuc, acesta din urmă fiind catalogat de consulul Eleonora Moldovan ca fiind „un Iorga al Cernăuţilor”.
 
       Şi pe bună dreptate, pentru că Dumitru Covalciuc are în spate zeci de lucrări de specialitate, monografii bine documentate despre aşezările din nordul Bucovinei, una dintre acestea fiind „Oprişeni, un sat la răspântiile istoriei”. Având în suflet o excelentă şcoală a diplomaţiei româneşti, Consulul general al României la Cernăuţi a fost o prezenţă agreabilă care a subliniat efortul organizatorilor de a organiza simpozionul dedicat marelui domnitor care a lăsat un crâmpei de istorie în zonă, mai exact în celebra bătălie din Codrii Cozminului. Mai mult, Elenora Moldovan a venit şi cu veşti bune la Oprişeni anunţând că, în afara a 500 de elevi din Regiunea Cernăuţi care au venit deja în tabere de recreere din România, alte zeci de puiuţi bucovineni urmează să vină în vizită în Patria Mamă. Şi nu în ultimul rând, manifestarea de pe 6 iulie a fost posibilă şi datorită lui Nicolae Popovici, primarul satului Oprişeni şi a preotului paroh Vasile Pauliuc. Una peste alta, la ora incadescentă de iulie 2014 a marilor frământări politice din estul Ucrainei, când hărţile par să se reaşeze după poftă rusească, e bine că în vest e linişte iar la Cernăuţi e pace. Şi pe această cale Informatorul Moldovei adresează sincere felicitări gazdelor din Oprişeni pentru păstrarea tradiţiilor populare şi a istoriei nealterate a românilor. Iar domnului profesor universitar lie Popescu, care pe 15 iulie va împlini venerabila vârstă de 75 de ani, îi adresăm de pe acum un sincer „La mulţi ani!” şi îi mulţumim pentru valoroasele cărţi dăruite. (Gabriel BALAŞA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu