Ascultă Online Radio Cernăuți

8 iun. 2015

Spectacolul «Suflet românesc».15 iunie 2015! ATENȚIE - S-A MODIFICAT ORA ÎNCEPERII - ora 15:30. Accesul publicului este liber.

Să nu-i călcăm nici umbra, nici florile de tei…
         Cireșarul  aprinde din nou coroanele regale  aurii ale teilor din Bucovina și, ca în fiecare an la mijlocul acestei luni,  razele  Luceafărului de seară cerne  printre frunzele acestor arbori chipul de zeu tânăr al Poetului nepereche – Mihai Eminescu.  Și noi avem fericitul privilegiu ( dar și datoria!) de a-l primi în suflet, de a-l  gândi și a-l simți alături. Că  iată ce ne sfătuiește un alt mare poet al neamului nostru – Tudor Arghezi -  adresându-se generațiilor de după Eminescu într-o Inscripție pe amfora lui, : „Pășiți încet, cu grijă tăcută, feții mei. / Să nu-i călcați nici umbra, nici florile de tei, / Cel mai chemat din noi și cel mai teafăr/ Și-a înmuiat condeiul de-a dreptul în Luceafăr”.
         Așadar, călcând cu grijă pe urmele lui Eminescu la Cernăuți, la 15 iunie ne vom aduna din nou  pentru a-i comemora  versul și chipul veșnic tânăr, viața plină de durere și zbucium sufletesc pusă pe altarul  neamului românesc.  În acea zi, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți împreună cu Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, cu alte societăți culturale, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Institutului Cultural Român din București, având ca parteneri media ziarul regional „Zorile Bucovinei” și alte publicații  din ținut,  organizează  cea de a 7-ea ediție a Festivalului Internațional Eminescian de Poezie  „Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi…”  care include  întâlniri cu poeți din Ucraina, România și Republica Moldova, lansări de carte și  spectacolul „Suflet Românesc” prezentat de  renumitul actor și om de cultură Dan Puric din România.
Din program:
-         Depuneri de flori la bustul  poetului din curtea casei lui Aron Pumnul și la statuia Luceafărului  poeziei românești (ora 13.30);
-         Vernisajul   expoziției de fotografii ”Pe urmele  lui Eminescu la Cernăuți” realizate de maestrul fotograf Vasile Paladean ( ora  15.00, sediul societăților românești, piața Centrală, 9) și prezentarea unei expoziții de carte din colecția eminesciană a muzeului „M. Eminescu”;
-         Seară de poezie susținută  de scriitori din Ucraina, România și Republica Moldova   și Spectacolul Suflet Românesc  prezentat de actorul și omul de cultură Dan PURIC,  (Teatrul Academic Dramatic  Regional „Olga Kobyleanska”, începutul la ora 15.30).

Să-i aducem, deci, în dar Marelui Eminescu dragostea noastră, respectul pentru jertfirea   sa pe  altarul propășirii spirituale și culturale a neamului, făcând posibilă renașterea continuă a sufletului românesc  prin cuvânt, prin vers și doină, prin culoare și sunet. Să venim cu o floare în mână și cu lumină în gând la chipul său de zeu tânăr și nemuritor.  
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi organizează luni, 15 iunie 2015, ora 15:30, spectacolul „Suflet românesc”, susţinut de Dan Puric la Teatrul Academic Ucrainean Dramatic Muzical „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi.

Organizat cu ocazia comemorării a 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, evenimentul va fi compus din trei părți: piesa de teatru „Suflet românesc”, conferinţa cu acelaşi nume și o sesiune de autografe. Inițiativa dorește să contribuie la consolidarea relațiilor dintre comunitățile de români din interiorul și din afara granițelor. 

Accesul publicului este liber  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Suflet Românesc”, one-man show cu Dan Puric, la Cernăuţi


„Suflet Românesc”, one-man show cu Dan Puric, la CernăuţiInstitutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi organizează luni, 15 iunie 2015, începând cu ora 17:00, spectacolul „Suflet românesc”, susţinut de maestrul Dan Puric, la Teatrul Academic Ucrainean Dramatic Muzical „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi.
Organizat cu ocazia comemorării a 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, evenimentul va fi compus din trei părți: piesa de teatru „Suflet românesc”, conferinţa cu acelaşi nume și o sesiune de autografe dedicată participanților la eveniment. Inițiativa dorește să contribuie la consolidarea relațiilor dintre comunitățile de români din interiorul și din afara granițelor.
Spectacolul de pantomimă „Suflet românesc” spune o poveste despre ieşirea din comunism a poporului român și a încercării sale de revenire la „normal”. Pentru actorul Dan Puric, care a încântat publicul de pe toate continentele, jocul este o tăcere încărcată de miez. Presa străină l-a catalogat drept un „maestru al perfecţiunii şi ingeniozităţii, al umorului negru, care înnoieşte arta pantomimei lui Chaplin şi Marceau”. Actorul, regizorul și scriitorul Dan Puric este, fără doar și poate, un reprezentant de onoare al culturii române,  întâmpinat și răsplătit, de fiecare dată, cu aplauze frenetice, binemeritate.
La acest eveniment, prin grija partenerilor (Consulatul României, asociațiile românești și presa locale), vor participa nu doar românii stabiliți în Cernăuţi, ci şi cei din raioanele învecinate, inclusiv românii din regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric). Această zonă găzduieşte, conform datelor recensământului din 2001 disponibile pe pagina de internet a MAE, peste 182.000 din totalul de români autohtoni din Ucraina, împărțiți artificial între etnonime precum „români” și „moldoveni” (dar echivalenți în legislația României - Legea nr. 299), reprezentând a treia comunitate numerică după ucraineni și ruși. Potrivit datelor neoficiale deţinute de Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, comunitatea românilor din Ucraina ar depăşi 500.000 persoane. La Cernăuți au sediul importante asociaţii ale acestora, care au lucrat cu perseverenţă în direcţia menţinerii identităţii culturale a românilor din Bucovina de Nord.
„Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii” (Dan Puric).
Premiera spectacolului a avut loc în decembrie 2013 la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, fiind prezentat ulterior în mai multe oraşe din România și din străinătate. Scenariul şi regia: Dan Puric. Coregrafie dans clasic și modern: Svetlana Zotina. Coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou. Coregrafie dans popular: Costică Bălărău. Costume: Lili Cenean. Editare coloană sonoră: Radu Drăgănescu. Sunet şi lumini: Alin Popa. Printre partenerii media a acestui proiect se numără şi Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Portalul de ştiri BucPress.eu, radio „Bucovina”, TV Bucovina, Radio „Ucraina-Internaţional”, săptămânalul „Libertatea Cuvântului”, „Monitorul de Hliboca”, „Gazeta de Herţa” ş.a.
BucPress.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu