Ascultă Online Radio Cernăuți

21 dec. 2015

FOTOREPORTAJ DE LA FESTIVALUL FLORILE DALBE CERNĂUȚI - 2015



VEZI 54 DE VIDEOCLIPURI  AICI : https://www.youtube.com/watch?v=MLX4Z_RGOOw&list=PLOQqVtnkhWmjAiCV2UPTGGKKYffeUeZjc

Colindele noastre strămoşeşti ne-au adunat din nou la vatră

An de an, conform unei frumoase tradiţii, în preajma sărbătorilor de iarnă cete de colindători şi urători coboară de la munte, se adună din luncile Prutului şi ale Siretului cu cele mai frumoase pierle care s-au păstrat de-a lungul timpului pe la vetrele noastre strămoşeşti pentru a le oferi cu drag publicului, românilor din nordul Bucovinei. Şi-n acest an Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, condusă de preşedintele ei, dl. Vasile Bâcu, ajutat fiind de întreaga echipă a societăţii, şi nu în ultimul rând de domnul Nicolae Şapcă, vicepreşedinte, a reuşit să organizeze cu mult succes cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”.
Sala Palatului Academic din centrul regional a fost arhiplină, abia de-a reuşit să facă faţă celor care au venit să admire inestimabilele noastre valori. La fel şi numărul participanţilor la actuala ediţie a Festivalului a fost impresionant. Sute de colindători sau perindat în scenă pe parcursul celor trei ore, timp în care publicul spectator a fost cel mai exigent juriu, apreciind prin aplauze evoluările fiecărui colectiv folcloric sau interpret, care au venit să împarte împreună bucuria sărbătorilor de iarnă ce bat la porţile sufletelor noastre.
Merită menţionat efortul enorm depus de către organizatori, întrucât în aceste clipe deosebit de complicate pentru ţara noastră, ei au reuşit să găsească modalităţi pentru a le îndulci sufletele colindătorilor şi a le ofere fiecăruia câte un cadou din partea lui Moş Crăciun (Gheorghe Ungureanu). Anume Moş Crăciun împreună cu nepoţica sa, Crăciuniţa (Nicoleta Petriuc) au fost gazdele acestui minunat festival. Mai întâi a urcat în scenă doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care este prezentă la toate manifestările culturale organizate de asociaţiile româneşti din  nordul Bucovinei, adresându-le spectatorilor, românilor din acest „colţ de rai”, un mesaj de felicitare în preajma acestor luminate sărbători de iarnă din partea domniei sale şi a statului român.
Apoi cetele de colindători – Corul popular „Dragoş Vodă”, condus de tânărul şi talentatul dirijor Dumitru Caulea, Ansamblul folcloric „Fetele din Bucovina” au interpretat un buchet de colinde româneşti. S-au bucurat de această minunată sărbătoare şi micuţii din clasa a doua de la Gimnaziul românesc nr. 6 din oraşul Cernăuţi, care au urcat pentru prima dată în scenă împreună cu doamna învăţătoare Valentina Grişco şi părinţii lor, interpretând un colind şi demonstrând încă o dată cât de frumoase sunt sărbătorile când  suntem cu toţi adunaţi grămăjoară. Tatiana Govornean, elevă la gimnaziul menţionat a declamat o frumoasă poezie şi anume „Pomul Crăciunului” de George Coşbuc.
Printre cetele de colindători s-au numărat şi Ansamblul Etnofolcloric „Izvoraşul” din comuna Ropcea, condus de doamna Victora Costinean, tinerii din comuna Voloca, împreună cu neîntrecutul rapsod Nicolae Mintencu, Corul bisericiesc „Fii Arboroasei” din satul Iordăneşti, condus de părintele Vasile Pojoga, şi cel din satul Ciudei, având-o ca solistă pe Diana Velea,  Ansamblul „Tălăncuţa” din Oprişeni, condus de Veronica Rusu şi Rodica Piţul, Ansamblul Etnofolcloric „Mugurel” din Pătrăuţii de Jos, avându-le alături pe doamnele Larisa Popescu-Chedic şi Natalia Balan.
Menţionăm faptul că la Festivalul “Florile Dalbe” au sosit şi membrii ansamblului “Străjăncuţa” din comuna Straja, judeţul Suceava, care au venit cu tradiţiile lor de acasă pentru a le prezenta şi cernăuţenilor. Impresionant a fost şi jocul căluţilor din localitatea Ţureni, raionul Herţa, colindele interpretate de românii din Ceahor, evoluţia grupului etnofolcloric, dar şi cel al măştilor din satul Oprişeni, raionul Hliboca, precum şi evoluarea ansamblului „Bukovynocika” de la Catedra de Muzică a universităţii cernăuţene. Melodii de sărbătoare şi colinde de Crăciun au interpretat  cu multă măiestrie şi talent fraţii Adrian şi Igor Costea, Ana Maria Calancea, Nicoleta Petriuc, Artiom Posteucă, Snejana Apetri, Maria Penteleiciuc, Cristina Morar şi Xenia Tanaseva, Taisia Strugar şi nepoţeii ei dragi.
A fost o adevărată sărbătoare pentru cele câteva sute de români adunaţi la Palatul Academic din Cernăuţi, o sărbătoare şi un prilej de bucurie pentru cetele de colindători şi artiştii amatori care le-a oferit în dar spectatorilor clipe de revelaţie sufletească.
Vitalie ZÂGREA pentru BucPress.eu
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Tradiționala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe” a fost  organizată de Societatea pentru Cultura Românească  „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi în ziua de  duminică, 20 decembrie 2015, în sala Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină  din Cernăuţi (str F. Şchiller, 11).

Urmează un fotoreportaj  și materiale  video realizate de Nicolae Hauca.





9 comentarii:

  1. A fost un festival nemaipomenit, excelent!
    Bravo, organizatorilor si romanilor din Bucovina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ‌
    mehedinti@agerpres.ro
    Кому: "euromedia@mail.ru"

    сегодня, 10:57
    >La multi ani.Fericire si mult noroc.Cu drag, Florian Copcea

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioan Danila Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    "Ioan Danila"
    Кому: euromedia46@gmail.com

    сегодня, 10:47
    *Toata stima*


    --
    Ioan Danila

    RăspundețiȘtergere
  4. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    Stefan Nicolae
    Кому: EURO MEDIA

    сегодня, 14:56
    Multumes pentru mesajele Domniilor Voastre.
    dr. rei Stefan NICOLAE

    RăspundețiȘtergere
  5. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    Stefan Nicolae
    Кому: EURO MEDIA

    сегодня, 14:55
    As dori o corespondenta in limba romana pentru o intelegere clara a
    ceea ce doreste fiecare dintre noi in acest dalog pe care il doresc
    cat mai sincer, clar, direct, sintetic, la obiect.
    Multumesc pentru intelegere.
    dr rei Stefan NICOLAE

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspuns: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    Radu Motoc
    Кому: "euromedia@mail.ru"

    сегодня, 16:431 файл
    Mulțumesc pentru Florile Dalbe 2015
    Vă doresc din toată inima
    La mulți ani !
    Sîărbători Fericite
    Cu plecășiuni moldave
    Radu Moțoc
    PS Un gând bun vine și din partea românilor din Elveția


    În Luni, 21 Decembrie 2015 10:47:36, "euromedia@mail.ru" a scris:

    RăspundețiȘtergere
  7. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    seni ioan
    Кому: EURO MEDIA

    сегодня, 20:19
    MULTUMESC PT TOT... AȚI AVUT UN FESTIVAL MINUNAT... FELICITĂRI... ȘI SĂRBĂTORI FERICITE... NĂSĂUDENII.

    RăspundețiȘtergere
  8. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    Gheorghe Dolinski
    Кому: "euromedia@mail.ru"

    сегодня, 7:33
    Alese mulțumiri!!! La mulți ani tuturor !!!!
    prof. Dolinski

    RăspundețiȘtergere