Ascultă Online Radio Cernăuți

25 ian. 2016

Sărbătoarea Unirii, a scos în stradă la Darabani, peste 500 de persoane.




15-1Duminică 24 ianuarie 2016 la Darabani în organizarea primarului Aroșoaie, având drept perteneri Asociația ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, dar și instituțiile de învățământ din oraș respectiv Grupul școlar Darabani, școala ,,Leon Dănăilă” și Clubul copiilor, dărăbăneni au participat la o manifestare deosebită dedicată sărbătorii a 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Manifestările au fost deschise la orele 10:00 în sala de sedințe a primăriei, în fața unui public numeros, format din români din Regiunea Cernăuți, Rep. Moldova, dar și intelectuali de vază ai cetățeni ai localității Darabani.
constantin-morosanu-150x150Primarul Aroșoaie, la ținută oficială a salutat pe cei prezenți, mulțumind în special oapeților de peste graniță, care au înfruntat frigul și s-au deplasat la Darabani.
C-tin Moroșanu președintele Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” a prezentat Corul ,,Dragoș Vodă”, Grupul ,,Armonia” de la Mahala, Grupurile de la Costiceni, Dranița și Moldova, dând apoi cuvântul istoricilor pentru a prezenta un lux de amănunte fenomenul unirii de la 1859.
Prof. Lucian Florea și Prof. dr. Adăscăliței Vasile în cuvântul lor au oferit o adevărată lecție de istorie, publicul fiind atent și comunicând cu lectorii.
descărcare (5)Românii de la Cernăuți în frumosul strai bucovinean, cu drapelul tricolorilor în mână, conduși de prof. Dănuț Caulea, au prezentat un frumos program de muzică patriotică legată de evenimentul Unirii.
Grupul Armonia de la Mahala, a cântat câteva cântece populare care au mers la inima spectatorilor.
În partea a doua a manifestărilor, începând cu orele 15:00 sala a devenit arhilpină, prezenți fiind elevii de la școlile orașului, cadre didactice și părinți.
Senatorul Doina Fedorovici, dep. Tamara Ciofu primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, consilieul Văzdoagă și inspectorul general Mihaela Huncă fiind oaspeți de seamă a evenimentului.
descărcare (7)Invitații de marcă au fost și primarii de la Mileanca, Viișoara, Havârna, Hudești și Concești. După ce prof. Lucian Florea, a prezentat semnificația evenimentului istoric de la 1859, cinci echipaje formate din elevii de la școala ,,Leon Dănăilă” au participat la un concurs pe teme de istorie, premiile constând în diplome dar și bani alocați de primărie.
Un premiu special a oferit șefa Inspectorului școlar, pentru echipajul câștigător, acesta cifrându-se la 700 de lei. Un frumos program artistic l-au prezentat elevii conduși de către prof. Costel Florea și prof. Jar L.
În final cei prezenți în număr de peste 500, au primit din partea primăriei, câte o portie de fasole și cârnați, deplasându-se cu torțe prin centrul orașului, pe melodia Hora Unirii interpretată de copii de la club, conduși de către prof. Dascălu Mirel. Parteneri Mass-Media; jurnalul de Botoșani și Dorohoi, Plai Dărăbănean, Dărăbănenii.ro, Lumea lui Rotundu și postul local de televiziune Darmir.
                                                         Geo Dărăbăneanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu