Ascultă Online Radio Cernăuți

16 mar. 2016

ZIUA POEZIEI 2016 LA CERNĂUȚI.


Un film-recital de poezii ale autorilor din regiunea Cernăuți

La Centrul de Presă „Libertatea Cuvântului” a avut loc o întâlnire cu scriitorii din regiunea Cernăuți, care s-a desfășurat în preajma Zilei Internaționale a Poeziei.
În timpul întâlnirii, scriitorii au citit versuri, au dialogat cu jurnaliștii și cititorii, accentuând asupra rolului poeziei în păstrarea identității etnice și culturale ale românilor din Ucraina.
TV Bucovina (Cernăuți) în colaborare cu „Libertatea Cuvântului” au făcut o surpriză plăcută scriitorilor români din Cernăuți, realizând  un film-recital de poezii ale autorilor bucovineni. Filmul poate fi vizionat în subsolul acestui text.
BucPress.eu
VEZI 12 VIDEO  AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=XtrNd4-a1Gg&list=PLOQqVtnkhWmivsvpWps2kth_rlRHLFxwx

FOTOREPORTAJ ȘI  MATERIALE  VIDEO  DE  NICOLAE HAUCA





"16 martie 2016 - manifestare culturala dedicata Zilei Internationale a Poeziei, organizata la sediul publicației de limba romana din Ucraina - "Libertatea Cuvântului". Mulțumim redacției ziarului pentru inițiativa și amabila invitație de participare ce ne-a fost adresata, scriitorilor, poeților și tuturor reprezentanților mass-media locale prezenți la eveniment. Speram ca propunerea de permanentizare a unor astfel de întâlniri, care sa fie organizate după modelul unor Cenacluri literale, să prindă contur și sa reunească tot mai mulți cărturari bucovineni!
      Să îl ajutăm pe Marin Gherman să lanseze cartea și în Romania!"

Ionel IVANministru-consilier, adjunct al şefului de misiune la 

CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI  la Cernăuţi














"Românul s-a născut poet" - întâlniri de suflet la "Libertatea Cuvântului"

La 21 martie în întreaga lume va fi marcată Ziua internațională a poeziei. Miercuri, în preajma aceste sărbători, la centrul de presă „Libertatea Cuvântului” a avut loc o întâlnire de suflet cu mai mulți poeți români din „dulcea Bucovină”. Acțiunea a fost organizată de colectivul redacției „Libertății Cuvântului” în comun cu Redacția principală a emisiunilor în limba română de la Postul de radio și televiziune „Bucovina”. 
„Diplomație culturală desăvârșită”
Salutându-i pe oaspeți, redactorul-șef al săptămânalului „Libertatea Cuvântului”, Romeo Crăciun, a accentuat că, în pofida greutăților prin care trece actuala societate, mai sunt oameni, și nu puțini la număr, pasionați de poezie. „Cu cât mai mulți oameni vor fi pasionați de poezie, cu atât mai frumoasă va fi viața. Deci, avem nevoie de poezie”, a conchis Romeo Crăciun. Leonid Parpauț, redactor-șef al Redacției principale a emisiunilor în limba română la TV „Bucovina”, a subliniat că întâlnirea de miercuri la Centrul de presă „Libertatea Cuvântului” este un preludiu al Zilei poeziei, căreia îi va fi consacrată o emisiune specială luni, 21 martie,  la „Studioul de seară”.
Această inițiativă în comun a „Libertății Cuvântului” și TV „Bucovina” de a marca în mod deosebit Ziua poeziei,  a confirmat ceva mai târziu poetul Mircea Lutic, va continua luni la Școala medie din Voloca. Surpriza plăcută  pentru poeții invitați a fost derularea unor imprimări, făcute proaspăt cu concursul elevilor de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuți, în cadrul cărora aceștia recită versuri din creația distinșilor poeți bucovineni Vasile Levițchi, Grigore Bostan, Arcadie Suceveanu, Mircea Lutic, Ilie Tudor Zegrea, Simion Gociu. 

„A fost o surpriză de proporții”, a sesizat ministrul consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, Ionel Ivan, prezent la întâlnire.  El a mai spus că scriitorii bucovineni sunt „ambasadori ai culturii române în Ucraina”. „Românul s-a născut poet, iar ceea ce ați organizat astăzi aici este o diplomație culturală desăvârșită”. 
Șah poetic de la Marin Gherman
 Literatura română din nordul Bucovinei de astăzi este, în primul rând, un rezultat al eforturilor depuse de Vasile Levițchi, poetul care a reușit în anii 70 să adune în jurul său pe cei mai talentați tineri, îndrăgostiți de ars poetica, a remarcat în continuare Romeo Crăciun. Și a format o generație de poeți. Apoi același rol i-a revenit profesorului universitar, Grigore Bostan, care, de asemenea, a creat o altă generație de poeți, debutând la hotar de secole. Din tânăra generație face parte și Marin Gherman, care și-a lansat cea de a doua plachetă de versuri „Jocul Dilemelor”, ieșită de sub tipar în toamna anului 2015 la Râmnicul Sărat și menționată cu premii în România.
În cadrul întâlnirii a fost evidențiat faptul că această culegere prezintă un eveniment neordinar în scrisul românesc din regiunea Cernăuți, fiindcă Marin Gherman ne propune o partidă de şah poetic, care i-a adus deja laurii victoriei. Piesele sunt cuvintele pe câmpul alb-negru cu invizibilă polaritate, unde un simplu pion se poate îndrăgosti în regină, ca şi în partida adevărată de şah.  Piesele de pe tablele de şah sunt personaje veşnice ale literaturii. Autorul pretinde să-şi câştige partida în tăcerea nocturnă (ciclul „Şah în tăcere nocturnă”).
Dezvoltând imaginile nocturne, proslăvite cândva de romantici, Marin Gherman îşi închipuie cum ar păşi „în vreme de noapte” statuia lui Vasile Alecsandri din Cernăuţi, într-o lume a măştilor teatrale, care sunt „nişte suflete fugare” / ce aşteaptă/ să apară din nou luna/ pe cerul Cernăuţiului în noapte”. Iar eroul liric caută „ca un alchimist / formula unor sentimente adevărate”. Poetul afirmă că fără fiinţa iubită şi oxigenul pare o substanţă artificială, „fără dragoste, fără suflet”. Îi lipseşte o componentă esenţială. Folosind metafore proaspete şi ritmică modernă, Marin Gherman cultivă o poezie lirică profundă. Declaraţiile de dragoste sunt făcute de un filosof, încurajat de pionul îndrăgostit de regină. În poeziile cu mesaj filozofic, iar în placheta „Jocul Dilemelor” majoritatea fac parte din această categorie, precum şi în cele de dragoste poetul simte că trece printr-un labirint al destinului. Jocul Dilemelor şi creează adevărata poezie.  
Marin Gherman nu este un simplu pion în acest joc pe câmpul alb-negru, ci o figură importantă, iar partida de  şah poetic propus de el pretinde la o inovaţie. Spre finele întâlnirii Mircea Lutic va conchide că poezia și este un joc al dilemelor. 
„Nu este criză de poezie, ci criză de atenție”
Poeții invitați la întâlnire au fost atrași în discuția desp. re rolul poeziei în păstrarea identității de naționale. Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a opinat că „poezia chiar de la început și-a avut rolul de avangardă. Poeții anonimi, cei care au creat folclorul, ne învață adevărata poezie”. În prezent, a mai spus domnul Vasile Tărâțeanu, nu trecem printr-o criză a poeziei, ci este o criză de atenție. Statul nu acordă atenția cuvenită oamenilor de creație, a declarat el. Ideile lui au fost completate de Mircea Lutic, laureat al mai multor premii de prestigiu din Ucraina, România și Republica Moldova.

„Folclorul este, într-adevăr, cea mai mare valoare spirituală a poporului nostru, însă unii autori, crezându-se că fac poezie în stilul popular, creează de fapt nonpoezie”, s-a arătat a fi îngrijorat maestrul. „Este vorba de nonvaloare”, l-a susținut  poetul Simion Gociu. Ambii au constatat că în regiune lipsește atmosfera literară necesară pentru afirmarea tinerelor talente. Prin urmare, este nevoie de un eficient cenaclu literar și această idee, lansată la întâlnirea de la Clubul de presă al „Libertății Cuvântului” trebuie realizată cu antrenarea altor mijloace de informare în masă. Cea mai tânără membră a Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, Doina Bojescu, a susținut afirmația că poezia este afectată de criză. E o criză de creație, dar cheia de la soluționarea ei e în mâinile politicienilor, care trebuie să se gândească și la stimularea tinerilor literați.
Întru  totul a susținut-o Nicolae Mintencu, profesor de română, învățător emerit din Ucraina, autorul a câtorva volume de versuri și dascălul a câtorva tineri poeți de astăzi. Condițiile materiale, goana după avere îi face chiar pe tineri talentați să se înstrăineze de muza poeziei. La întâlnirea cordială și de suflet de la Centrul de presă „Libertatea Cuvântului” maestrul Mircea Lutic a venit cu exemplarul de semnal al noului său volum de poezie, iar Simion Gociu, de asemenea cu un solid volum de factură antologică, scos recent de sub tipar la Iași. Prin urmare, după cum a și menționat domnul Mihai Grosu, patronul ziarului „Libertatea Cuvântului”, există prilej pentru continuarea dialogului poetic. 
Vasile CARLAŞCUUC
„Libertatea Cuvântului”
Foto de Nicolae Hauca


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu