Ascultă Online Radio Cernăuți

27 apr. 2016

Muzeul Bucovinei din Suceava prezintă la Cernăuţi în Săptămâna Patimilor tradiţii pascale

VEZI 9 VIDEO AICI: https://www.youtube.com/watch?v=zm7G-nFwS4w&list=PLOQqVtnkhWmj61_RM3_kA7T7uJHyN8gZl

  Eleonora Moldovan, Consul  General  al României  la  Cernăuți: 
"Patrimoniul cultural și spiritual, moștenit ne ajută să înțelegem mai bine tainele Luminii Învierii!
Săptămâna Patimilor și Deniile, dar și tradițiile Postului Mare, au o însemnătate enormă pentru manifestarea noastră creștină. Jertfa si Sacrificiul ne ajută să înțelegem taina credinței și a tradiției bisericești, în întreaga sa profunzime și frumusețe.
Expoziția "Paștele în Bucovina", pregătită și prezentată de Muzeul Bucovinei din Suceava, la sediul misiunii diplomatice românești din Cernăuți, cuvintele de învățătură ale părintelui protopop de Storojinet Vasile Covalciuc ne vor ajuta sa ne ducem misiunea pentru Postul Mare cu bine și să fim pregătiți să întâmpinăm cu bucurie, smerenie si credință Praznicul împărătesc, Învierea Domnului!
Mulțumesc domnului director general Constantin Emil Ursu pentru menținerea acestei legături instituționale a Muzeului Bucovinei, prin proiecte culturale, cu comunitatea românească din regiunea Cernăuți."

Momente frumoase de împărtăşire a tradiţiei pascale în Bucovina

În această frumoasă zi de prier din Săptămâna Mare, când creştinii se pregătesc cu evlavie şi smerenie de Învierea lui Hristos, în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi a avut loc o întâlnire de suflet cu cei care pun preţ pe obiceiurile şi tradiţiile pascale, pe cei care păstrează şi promovează valorile naţionale. Printre ei s-a numărat doamna Violeta Enea, şef-serviciu Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava.
La invitaţia Consulatului General al României la Cernăuţi, Muzeul Bucovinei a inaugurat în incinta instituţiei diplomatice române acreditate în vechea urbe cernăuţeană o expoziţie deosebită, un moment de împărtăşire a tradiţiei pascale în Bucovina - potrivit BucPress.
Mai întâi Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi a încercat să ne introducă în istoricul acestei săptămâni, Săptămâna Mare, sau a Patimilor cum mai este numită în popor, menţionând faptul că după Duminica Floriilor suntem călăuziţi în fiecare zi, prin frumoasele slujbe ale Deniilor, ale slujbelor de seară, care sunt momente de revenire în noi înşine, care încearcă să ne sensibilizeze sufletul prin reamintirea şi retrăirea ultimelor zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică.

Accentuând frumoasa colaborare care s-a înfiripat între Muzeul Bucovinei din Suceava şi Consulatul General al României la Cernăuţi, doamna Violeta Enea, şef-serviciu Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava a povestit publicului cernăuţean despre tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina legate de Săptămâna Mare şi Sfintele Sărbători de Paşte, prezentând, în acelaşi timp, expoziţia pascală, vernisată în incinta reprezentanţei consulare la Cernăuţi.

Prezent la acest eveniment emoţionant, Protopopul de Storojineţ, părintele Vasile Covalciuc, a amintit creştinilor despre semnificaţia biblică a Săptămânii Patimilor, menţionând fiecare zi din săptămână, după Duminica Floriilor. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a argumentat necesitatea respectării Postului Mare, care este unul Sfânt, semnificând „victoria Vieţii asupra morţii”, a binelui asupra răului, victorie întruchipată în Sfânta Înviere a Domnului.
BucPress.eu
   

Un fotoreportaj   și  materiale    video de  NICOLAE HAUCA   

 


   



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu