Ascultă Online Radio Cernăuți

15 iun. 2016

Secretarul de Stat Petre Guran în vizită la românii din Cernăuţi




În perioada 14-15 iunie 2016 în regiunea Cernăuţi se află într-o vizită de lucru domnul Petre Guran Secretar de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni. În prima zi a vizitei sale la românii din nordul Bucovinei domnul Guran s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor cernăuţene, dar şi cu directorii şcolilor de cultură generală din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, instituţii de învăţământ cu limba română de predare, care în urma hotărârii adoptate de consilierii comunei Mămăliga, regiunea Cernăuţi, începând cu data de 1 septembrie 2016 vor fi lichidate, devenind filiale ale şcolii mixte ucraineano-române din Mămăliga, potrivit portalului de ştiri BucPress din Cernăuţi.
În seara zilei de 14 iunie domnul Secretar de Stat Petre Guran a avut o întâlnire specială cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi, iar la orele 20.00 a participa la o frumoasă seară de romanţe româneşti „Când amintirile-n trecut încearcă să mă cheme...”, seară iniţiată de Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” şi susţinută cu generozitate de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, precum şi de Fundaţia Culturală „Casa Limbii Române”, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Librăria „Mihai Eminescu”.
////////////////////////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

       În ziua de 15 iunie 2016, domnul Secretar de Stat Petre Guran a participat la manifestările de comemorare a Luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu la Cernăuţi, manifestări organizate de asociaţiile culturale din nordul Bucovinei în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuţi.
BucPress.eu


Problemele învățământului în limba română din Cernăuți – discutate de Secretarul de stat DPRRP, Petre Guran, cu autoritățile locale

Secretarul de Stat din cadrul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, întreprinde o vizită de lucru în regiunea Cernăuți. În prima jumătate a zilei de 14 iunie 2016, domul Petre Guran a avut o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale în incinta Administrației Regionale de Stat Cernăuți.
Guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, i-au mulțumit Guvernului Român pentru susținerea Ucrainei în contextul evenimentelor din Donbas și au menționat că Bucovina, regiunea Cernăuți, au fost în permanență un teritoriu al toleranței și conviețuirii pașnice a tuturor grupurilor etnice și confesionale. Guvernatorul regiunii Cernăuți a spus că în Ucraina au loc mai multe reforme, multe dintre care nu prea sunt susținute de populație, însă care trebuie finalizate. În special, domnul Fișciuk, a amintit despre reformele din sfera învățământului și necesitatea economisirii de resurse bănești în cadrul procesului de optimizări ale școlilor.

Domnul Petre Guran, Secretar de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, a menționat în discursul său că secolul al XXI-lea este un secol în care trebuie aplicată o altă metodologie de abordare a politicii și vieții sociale. Petre Guran a amintit despre importanța și rolul deosebit al unei minorități în orice țară, afirmând că Ucraina trebuie să participe împreună cu România la diverse proiecte transfrontaliere, să se implice mai activ în implementarea Strategiei Dunării etc., care vor permite apropierea societății ucrainene de adevăratele valori europene.
Domnul Secretar de Stat s-a referit și la reforma sistemului de învățământ din Ucraina, amintind despre situația din comuna Mămăliga, raionul Noua Suliță, comună care a decis să transforme trei școli cu limba română de predare în filiale ale școlii mixte din centrul comunității teritoriale. Petre Guran a declarat – drept replică la afirmațiile domnului Fișciuk – că reforma trebuie să aibă loc pentru oameni, și nu oamenii trebuie să devină jertfele reformei. Reformele din sfera educației nu trebuie să afecteze interesele românilor din zonă, care merită să aibă acces la studii în limba maternă.

La aceste discuții s-a alăturat doamna Oxana Paliiciuk, șefa Departamentului de Învățământ din regiunea Cernăuți, care a comunicat că nu este vorba despre închiderea sau lichidarea celor trei școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, ci despre transformarea lor în filiale ale școlii din Mămăliga. Ea a spus că această reformă este realizată „pentru binele elevilor, pentru o mai bună calitate a educației”. „Nu se închid 3 școli, ele vor deveni filiale ale școlii din Mămăliga și vor educa elevi de clasele 1-9, clasele superioare vor fi transferate la școala de bază din centrul comunei”, a spus doamna Paliiciuk.
Atât doamna Paliiciuk, cât și domnul Arcadie Șova, primarul comunei nou-create Mămăliga au dat asigurări că elevii din cele trei sate, după absolvirea clasei a 9-a din satul natal, își vor continua studiile în limba română, într-o clasă aparte la Mămăliga, fiind alocate deja resursele financiare necesare pentru achiziționarea unor autobuse. Drept argument, Arcadie Șova a numit reducerea numărului de elevi din cele 3 sate și convingerea autorităților locale că „nu prea se face carte într-o clasă cu 6-8 elevi”. Domnul Secretar de Stat, însoțit de Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, de Ionel Ivan, ministru-consilier, adjunct al şefului de misiune și domnul Valentin Raducanu, Director proiecte în cadrul DPRRP, a solicitat să fie notată această promisiune a autorităților ucrainene despre neîncălcarea dreptului etnicilor români de a obține studii în limba maternă.
La discuțiile din cadrul Administrației Regionale de Stat s-a alăturat și domnul Vitalie Balta, consilier regional Cernăuți, care  a declarat că a fost împuternicit de consiliile părintești din cele 3 școli să transmită mesajul că părinții elevilor din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia sunt împotriva transformării școlilor cu limba română de predare în filiale ale unei școli mixte, neexistând garanții că în cele trei filiale nu vor apărea clase cu limba ucraineană de predare. Poziția domnului Balta a fost susținută de directorii de școală din cele trei sate, care au menționat că părinții și profesorii acceptă transformarea școlilor din instituție de învățământ cu 11 clase (școala completă) în școli cu doar 9 clase (școală incompletă), dar nu acceptă pierderea independenței juridice a școlilor și apariția unor filiale, coordonate de o școală mixtă.  Directorii de școală, care nu vor mai fi directori după 1 septembrie 2016, când școlile vor deveni filiale, au comunicat că o soluție ar fi ca școala din Mămăliga să demonstreze pe parcursul anilor că este cu adevărat o instituție de valoare, care realizează proiecte educaționale de excepție. Și atunci „părinții vor decide singuri care școala este bună și care nu este”, a spus directorul școlii din Bălcăuți, adăugând că toate clasele școlii pe care o conduce sunt completate și nu vede nicio logică în desființarea ei.  

Guvernatorul Oleksandr Fișciuk a menționat că orice reformă întâmpină rezistență și provoacă nemulțumiri, de obicei, adăugând că nu este vorba despre o politică centralizată, ci despre „o decizie benevolă” a consilierilor locali din comuna Mămăliga, care, potrivit guvernatorului, sunt reprezentanții sătenilor, adăugând că au apărut mulți lideri „autoproclamați” - reprezentanți ai comunității. Domnul Fișciuk a menționat că a invitat la întâlnirea cu domnul Petre Guran toate persoanele implicate în procesul de optimizare a rețelei de școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, astfel încât să dispară necesitatea de a vizita cele trei sate și centrul comunei – satul Mămăliga. Domnul Secretar de Stat și-a exprimat dorința de a se deplasa, totuși, în raionul Noua Suliță, pentru a se documenta pe marginea problemei celor trei școli românești și a discuta cu oamenii simpli, cu profesorii ș.a.
Marin GHERMAN pentru BucPress.eu
FOTO  și Video   de    Nicolae  Huaca.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu