Ascultă Online Radio Cernăuți

31 ian. 2017

Membrii Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți” s-au reunit din nou la Suceava duminică 29 ianuarie 2017


                                                                                                
Duminică, 29 ianuarie 2017, a avut loc la Observatorul astronomic de la Suceava cea de-a patra întrunire și a doua la Suceava a membrilor Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți”, serie de evenimente inițiată și organizată de Lectoratul de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava din cadrul Universității „Yuriy Fedkovych” și de Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți.
Invitații speciali ai întâlnirii de duminică au fost Vasile Bâcu (Cernăuți) și Cezar Straton (Suceava).
Vasile Bâcu este poet și jurnalist, epigramist de excepție din regiunea Cernăuți, președinte al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți și redactor-șef al publicației „Gazeta de Herța”.
Alături de Vasile Bâcu, s-au mai aflat la Suceava scriitorii cernăuțeni Vasile Tărâțeanu și Gheorghe Șodrângă, precum și Elena Nandriș, artistă, autoare de texte și de muzică, dar și primar apreciat al localității Mahala.
Invitatul special din partea gazdelor sucevene, Cezar Straton, s-a născut în 1957. Este autor, între altele, al volumelor Pădurea de semne (1999), Cârcotaș de serviciu (2000), Ispita puterii (2001), Zeul Arbore (2004), Ecologia iubirii (2007), Dicționar amoros (2014), Struțocămila (2015). Dintre premiile obținute, cităm: Premiul Fundației Culturale a Bucovinei (1999, 2001, 2007, 2013), Premiul de Excelență al Fundației Culturale a Bucovinei (2016), Premiul Societății Scriitorilor din Bucovina (2005, 2007, 2013, 2014), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău (2013, 2014, 2015).
Alături de Cezar Straton, s-au aflat în sală și au citit din creațiile proprii numeroși alți scriitori suceveni, în special membrii Cenaclului de Inițiativă Literară (printre care Constantin Horbovanu, Mircea Nanu-Muntean, George Sauciuc), Viorica Petrovici, Carmen Marcean, George Mahalu, Cristina Melinte, Brândușa Sorina Bialy, Călin Dănilă, Dan T. Gurtesch, Ovidiu Donisă, Eva Sorina Matei, Grațiela Turțu, Oana Strejac. Un public larg de doritori să asiste a participat activ la lecturile și discuțiile dintre și cu invitații manifestării.
Ciprian Gagiu, profesor la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a încântat auzul publicului cu melodii la pian, eleva Denisa Anechiței (prof. coord. Ovidiu Șvarț), însoțită de prof. coord. Oana Streja, a cântat la nai, iar foarte tânăra Adela Șulea a recitat versuri eminesciene.

Moderarea întâlnirii a fost asigurată de Constantin Horbovanu și de Gina Puică. Adrian Popovici a prezentat rubrica sa din cadrul cenacluluim „Minutul de istorie”, iar un public larg de doritori să asiste a participat activ la lecturile și discuțiile dintre și cu invitații manifestării.

Конец переписки
Reamintim că întâlnirile Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” sunt lunare, organizându-se alternativ la Cernăuți și la Suceava. Precedentele întruniri i-au avut ca invitați speciali pe Constantin Severin, Florin Haidamac, Doru Mihai Mateiciuc (de la Suceava), respectiv pe Marin Gherman, Vasile Tărâțeanu, Constantin Ungureanu (de la Cernăuți).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu