Ascultă Online Radio Cernăuți

28 mar. 2017

Pe valurile limbii materne la școala №2 Iordănești


                Limba - este cea mai de valoare comoară a unui neam, iar noi, cei cărora ne-a fost încredințată această comoară, suntem datori să-i ducem faima peste veacuri.
         Acest frumos  început de primăvară care a adunat în buchetul ei cele mau frumoase sărbători a fost deosebit și pentru elevii școlii de bază №2 din Iordănești. Elevii claselor superioare au fost implicați în petrecerea săptămânii limbii române sub genericul "Hai să dăm mână cu mână cei cu inimi de român".
         Elevii claselor a 8-9-a au avut posibilitatea să fie în rol de judecător, avocați, jurați, martori prezentând colegilor procesul verbal în baza romanului "Baltagul". A fost o clipă deosebită și pentru elevi, și pentru profesori -   actorii școlii s-au stăruit să pătrundă cu profunzime în rolul propus.
         Călători - aventuriști s-au dovedit a fi în una din zile elevii claselor a 5-a  - a 6-a și elevii claselor a 8-a  - a 9-a - călătorind în altă zi, participând la qvest - ul (călătoria) "În Țara limbii și literaturii române". Trecând diferite stațiuni, așa ca "Opera", "Proverbul", "Morfologia", "Sintaxa", "Sinonime și antonime", "Da sau Nu", "Sărbători și date", ș.a., au ajuns cu biruință la locul destinației cu victorie cei mai isteți -  echipa "Fluturașii" (cl.6) și "Zeii Olimpului" (cl. 8).
         Prin surprindere au foat luați elevii clasei a 5-a la lecția cărora a lor profesoară de literatură română a venit numai în calitate de oaspete, lecția fiind predată cu totul de altă profesoară de limbă română de parcă așa și trebuia să fie. A fost un master-class (schimb de experiență), dar și o surpriză pentru elevi.
Săptămâna s-a încheiat cu un concurs creativ la care au participat elevii claselor a 5-a - a 9-a, demonstrat creativitate prin prezentarea  emblemei-simbol a săptămânii pentru care au fost apreciați și premiați.
         Săptămâna limbii s-a dovedit a fi destul de fructuasă și acele clipe sper să lase amprenta pentru cândva și poate cineva peste ani va spune: "Doamnă profesoară, mai țineți minte ..." .
         Să ne păstrăm graiul, că el este acel ceva ce nu ni-l poate răpi nimeni. Fie ca dulceața limbii materne să ne încălzească la orice pas sufletul și să ne lumineze inima.
Opaiț Maria
profesoară de limba și literatura română

școala №2 Iordănești - raionul Hliboca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu