Ascultă Online Radio Cernăuți

5 iun. 2017

La Cernăuți de Ziua Românilor de Pretutindeni pe scena Teatrului Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” 2017


 


VEZI AICI 33 video - 

https://www.youtube.com/watch?v=GSV-iOUoz-k&list=PLOQqVtnkhWmiBT8mCq27cYtQGSNtHa5e7

Ilie Caraș într-un regal folcloric la Cernăuți
În ziua Duminicii Mari românii din nordul Bucovinei au avut parte de un mare spectacol folcloric prilejuit de lansarea celui de-al doilea album al interpretului de muzică populară Ilie Caraș întitulat „S-o strâns lumea pe imaș” . Sala Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobîleanska” din Cernăuți, cu toate nivelele și lojele sale, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți doritorii de a viziona programul anunțat. Cu două ore înainte de începere la ușile Teatrului deja a început să se adune lumea, care ceva mai târziu a luat, practic, cu asalt intrările în sală. Ce-i mai slăbuți au fost duși pe sus de torentul de lume. Mă rog, e și un moment de cultură și educație, dar să trecem acest moment neplăcut în contul dragostei față de muzica populară românească.
Spectacolul a fost prezentat de actrița Alexandra Velniciuc, prezentatoare de emisiuni muzicale la mai multe posturi de televiziune din România. Pentru prima dată venită la Cernăuți, Alexandra, la îndrumarea bunicii din Viena, dar originară din Cernăuți, a găsit în oraș casa înaintașilor săi, moment deosebit de emoționant declarat de ea cu tremur în glas.
În scenă au fost invitați oficiali și persoane datorită cărora la Cernăuți a fost posibil acestă mare sărbătoare a folclorului românesc. Mesaje de felicitare celor prezenți, dar în primul rând interpretului Ilie Caraș, au transmis domnul Edmond Neagoe, consul la Consulatul general al României la Cernăuți, domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din București, Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, domnul Mihai Gherman, reprezentant al Consiliului regional Cernăuți, doamna Emilia Matei, primarul comunei Hreațca, raionul Herța, cetățean de onoare al căreia este Ilie Caraș și Ion Cibotaru, reprezentant al Consiliului raional Herța. Ilie Caraș s-a învrednicit de două diplome de excelență din partea instituțiilor de stat din Ucraina.
 Deosebit de emoționantă a fost întâlnirea în scenă a lui Ilie Caraș cu părinții săi și sora-geamănă. „Părinții mei sunt pentru prima dată la un spectacol de amploare pe care îl susțin”, - a spus Ilie.
Ilie Caraş s-a născut în satul Ropcea, raionul Storojineț. A urmat şcoala din localitate, după care a fost admis la Liceul de Artă din Botoşani, iar după absolvirea acestuia, a fost admis la Universitatea de Arte “George Enescu”, unde studiază canto clasic. Folclorul însă rămâne prima lui dragoste. Este un interpret de mare perspectivă, care s-a afirmat deja pe scenele din România, dar și din afara ei, având în palmares mai multe Premii I la diverse festivaluri folclorice de prestigiu.
Ilie Caraș nu a venit singur la Cernăuți. Pe cea mai prestigioasă scenă a Bucovinei în Regalul folcloric prilejuit de Ziua românilor de pretutindeni interpretul și-a invitat tinerii prieteni înzestrați cu harul cântecului – Gabriel Lungu, Elena Lazăr, Alexandru Tărâțeanu, Alexandra Dan, dar și artiști cu nume de referință în folclorul autentic – Ștefania Rareș, Maria Iliuț, Radu Ciordaș, Sorin Filip, Elizebeta Turcu. A susținut un recital Benone Sinulescu.
 Cele mai frumoase cuvinte de laudă le merită membrii Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” din Suceava: orchestra condusă de dirijorul Răzvan Mitoceanu și dansatorii, avându-l coregraf pe George Balaniuc, care au bucurat inimile spectatorilor cu minunate melodii și dansuri din mai multe zone ale României.
A fost o Duminică Mare deosebită. O Duminică Mare de suflet. O Duminică Mare a românilor de pretutindeni. Iar lui Ilie Caraș îi dorim să atingă culmile muzicii românești.
Nicolae Șapcă, „Monitorul de Hliboca”
Foto Nicolae Hauca (Euromedia)
P.S. Vreu să-mi dau cu părerea. Organizatorii acestui spectacol grandios merită cele mai frumoase cuvinte de laudă și toată recunoștința noastră pentru intrare liberă. Dar mi se pare că suntem prea risipitori, organizând asemenea spectacole pe gratis. Dacă s-ar fi vândut biletele doar cu 100 de grivne fiecare (asemenea spectacol ar costa cel puțin 300 grivne), de exemplu Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți ar fi avut cel puțin 80 de mii grivne, pe care le-ar fi folosit, de exemplu, pentru Muzeul lui Eminescu din casa lui Aron Pumnul... Cunoscând în mare măsură publicul, nu am văzut vreo persoană săracă în sală... Părerea mea.

Cernăuți: Seara românilor de pretutindeni... cea mai frumoasă seară din ultimele decenii 

Orașul Cernăuți a găzduit unul din cele mai frumoase spectacole de folclor românesc din ultimele decenii. Sala arhiplină a Teatrului Muzical-Dramatic ”Olga Kobâleanska” din Cernăuți pentru prima dată a cedat în fața numerosului public românesc din nordul Bucovinei, nefiind capabilă să-i găzduiască pe toți iubitorii de folclor, care s-au adunat la Gala cântecului popular în cadrul serii dedicate românilor de pretutindeni și prilejuită de lansarea albumului ”S-a strâns lumea pe imaș” a tânărului și îndrăgitului interpret bucovinean Ilie Caraș.  

Talentatul interpret cernăuțean Ilie Caraș a reușit să-i readucă acasă, în frumoasa Bucovină, pe cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară și prieteni apropiați pentru a bucura sufletele românilor cernăuțeni, dar și pentru a-i convinge încă o dată pe prietenii săi de cântec că au un număr foarte mare de admiratori în nordul Bucovinei. S-au convins cu adevărat marile valori ale folclorului românesc – Benone Sinulescu, Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu, Maria Iliuț, Sorin Filip,  Radu Ciordaș, mai tinerii interpreți Gabriel Lungu, Elena Lazăr, Alexandru Tărâțeanu și alți prieteni ai lui Ilie Caraș, că în nordul Bucovinei românii continuă să fie însetați de folclorul strămoșesc și prețuiesc la justa valoare marii interpreți și tinerele mlădițe, speranțe ale cântecului românesc.  


Un farmec aparte i-a adus acestei Seri de folclor românesc inegalabila prezentatoare Alexandra Velniciuc, care-și are rădăcinile în bătrâna urbe cernăuțeană, reușind să viziteze și casa străbunilor ei.

La spectacolul de Gală au fost prezenți cu mesaje de felicitare domnul Edmond Neagoe, consul la Consulatul general al României la Cernăuți, domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din București, Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, doamna Emilia Matei, primarul comunei Hreațca, raionul Herța, domnul Mihai Gherman, reprezentant al Consiliului regional Cernăuți și Ion Cibotaru, reprezentant al Consiliului raional Herța, care i-au înmânat bucovineanului Ilie  Caraș două diplome de excelență din partea instituțiilor de stat din Ucraina.  

A fost o adevărată seară românească, o seară pe care românii din Cernăuți o așteptau de-o viață. Aplauze și multe flori, lacrimi de bucurie și zâmbete în priviri puteau fi citite pe fețele publicului bucovinean, care au urmărit cu multă plăcere acest spectacol de gală care a durat aproape  cinci ore. Ca de obicei, imnul Bucovinei n-a lipsit nici de această dată, ridicând sala în picioare și interpretând cu toții ”Cântă cucu-n Bucovina”, acompaniați fiind de faimoșii lăutari, membrii ai Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, condus de Răzvan Mitoceanu.


Amintim cititorilor noștri că acest spectacol organizat de Ilie Caraș n-ar fi fost posibil fără sprijinul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din București, Consulatului general al României la cernăuți, Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Ligii Tineretului Român ”Junimea” din regiunea Cernăuți. Portalul de știri BucPress, TV Bucovina și radio Cernăuți s-au numărat printre partenerii media ai acestui proiect deosebit.
Vitalie Zâgrea pentru BucPress
FOTOREPORTAJ și MATERIALE VIDEO de Nicolae HAUCA
http://www.jurnalromanesc.ro/jr2/index.php/component/k2/99-ucraina/868-dans-cant-si-lacrimi-de-bucurie-la-cernauti.html
























































Mai multe  fotografii  vezi  aici:  https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10208496756527994.1073742314.1579975698&type=3 

Și aici: 

https://ok.ru/nikolay.gavka/album/856238966295


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu