Ascultă Online Radio Cernăuți

31 ian. 2017

Membrii Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți” s-au reunit din nou la Suceava duminică 29 ianuarie 2017


                                                                                                
Duminică, 29 ianuarie 2017, a avut loc la Observatorul astronomic de la Suceava cea de-a patra întrunire și a doua la Suceava a membrilor Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți”, serie de evenimente inițiată și organizată de Lectoratul de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava din cadrul Universității „Yuriy Fedkovych” și de Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți.
Invitații speciali ai întâlnirii de duminică au fost Vasile Bâcu (Cernăuți) și Cezar Straton (Suceava).
Vasile Bâcu este poet și jurnalist, epigramist de excepție din regiunea Cernăuți, președinte al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți și redactor-șef al publicației „Gazeta de Herța”.
Alături de Vasile Bâcu, s-au mai aflat la Suceava scriitorii cernăuțeni Vasile Tărâțeanu și Gheorghe Șodrângă, precum și Elena Nandriș, artistă, autoare de texte și de muzică, dar și primar apreciat al localității Mahala.
Invitatul special din partea gazdelor sucevene, Cezar Straton, s-a născut în 1957. Este autor, între altele, al volumelor Pădurea de semne (1999), Cârcotaș de serviciu (2000), Ispita puterii (2001), Zeul Arbore (2004), Ecologia iubirii (2007), Dicționar amoros (2014), Struțocămila (2015). Dintre premiile obținute, cităm: Premiul Fundației Culturale a Bucovinei (1999, 2001, 2007, 2013), Premiul de Excelență al Fundației Culturale a Bucovinei (2016), Premiul Societății Scriitorilor din Bucovina (2005, 2007, 2013, 2014), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău (2013, 2014, 2015).
Alături de Cezar Straton, s-au aflat în sală și au citit din creațiile proprii numeroși alți scriitori suceveni, în special membrii Cenaclului de Inițiativă Literară (printre care Constantin Horbovanu, Mircea Nanu-Muntean, George Sauciuc), Viorica Petrovici, Carmen Marcean, George Mahalu, Cristina Melinte, Brândușa Sorina Bialy, Călin Dănilă, Dan T. Gurtesch, Ovidiu Donisă, Eva Sorina Matei, Grațiela Turțu, Oana Strejac. Un public larg de doritori să asiste a participat activ la lecturile și discuțiile dintre și cu invitații manifestării.
Ciprian Gagiu, profesor la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a încântat auzul publicului cu melodii la pian, eleva Denisa Anechiței (prof. coord. Ovidiu Șvarț), însoțită de prof. coord. Oana Streja, a cântat la nai, iar foarte tânăra Adela Șulea a recitat versuri eminesciene.

Moderarea întâlnirii a fost asigurată de Constantin Horbovanu și de Gina Puică. Adrian Popovici a prezentat rubrica sa din cadrul cenacluluim „Minutul de istorie”, iar un public larg de doritori să asiste a participat activ la lecturile și discuțiile dintre și cu invitații manifestării.

Конец переписки
Reamintim că întâlnirile Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” sunt lunare, organizându-se alternativ la Cernăuți și la Suceava. Precedentele întruniri i-au avut ca invitați speciali pe Constantin Severin, Florin Haidamac, Doru Mihai Mateiciuc (de la Suceava), respectiv pe Marin Gherman, Vasile Tărâțeanu, Constantin Ungureanu (de la Cernăuți).



28 ian. 2017

Concursul literar Mihai Eminescu, ediţia a XI-a, va avea loc în localitatea Plăiut la data de 4 februarie 2017

Uniunea Regională a Românilor                                                    
din Transcarpatia “Dacia”                                           
Apşa de Jos                                                                                                                     
Raionul Teceu                                                                
Regiunea Transcarpatia                                                
Ucraina                                                                           
Tel. + 380973907518 UA                                               
0752 474079   RO


Comunicat de presă
Concursul literar Mihai Eminescu,

ediţia a XI-a,
va avea loc în localitatea Plăiut la data de 4 februarie 2017


Organizatori:      Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”
                            Şcoala medie Gr. I-III Plăiuţ

Statut: internaţional
        
Cinstirea poetului naţional al Românilor de Pretutindeni se va petrece în 4.02.2017 la Plăiuţ în incinta şcolii medii printr-o serie de manifestări cultural-artistice.
         Programul oficial va începe la ora 1000 la Biserica Ortodoxă din localitate unde va avea loc un parastas de pomenire a poetului naţional al Românilor, Mihai Eminescu.
         La ora 1045 la Şcoala medie va avea loc vernisajul expoziţiei de carte intitulată „Mihai Eminescu – poetul Românilor de Pretutindeni”.
         La ora 1120 va fi deschisă oficial manifestarea în incinta şcolii – Concursul literar Mihai Eminescu, ediţia a XI-a. Din partea participanţilor va fi delegată o grupă de copii pentru depunerea de flori la busturile lui Mihai Eminescu la Biserica Albă.
Ora 1500 – Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia” va dona carte românească pentru şcolile cu predare în limba română.
Ora 1520 – Decernarea diplomelor şi a cadourilor pentru participanţi.
La manifestare vor participa reprezentanţii şcolilor româneşti din Transcarpatia, studenţii români de la Universitatea Naţională de la Ujgorod, elevi din municipiul Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România.

Vă invităm să fiţi alături de noi!

Parteneri:   Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei
                   Muzeul Maramureşan din Sighetu Marmației
                   Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare
                   Centrul Cultural Negreşti Oaş
                   Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei
                   Asociaţia „Morăriţa” Oradea
Parteneri mass-media: Publicaţia „Apşa”
                                      Graiul Maramureşului
                                      Gazeta de Maramureş
                                      Revista „Familia Română”

Comitetul organizatoric
                           



17 ian. 2017

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CULTURĂ TRADIȚIONALĂ "MALANCA BUCOVINEANĂ" 2017





VEZI 32 DE VIDEOCLIPURI AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=VtPae81o3oA&list=PLOQqVtnkhWmisg0APo3hyfaUWJrTwpbga&index=1


FESTIVALUL  INTERNAȚIONAL DE CULTURĂ TRADIȚIONALĂ "MALANCA BUCOVINEANĂ" 2017 s-a desfășurat la Cernăuți 

La Cernăuți a avut loc Festivalul internațional de mălănci tradiționale „Malanka Bucovineană 2017”, la care au participat, potrivit organizatorilor, 46 de colective, luptând pentru obținerea de premii din fondul de 100 de mii grivne (circa 3500 USD) - potrivit BucPress Cernăuți. 
Pentru a evita orice discuții referitoare la obiectivitatea / subiectivitatea juriului, câștigătorii festivalului au fost desemnați în urma unei votări online. Potrivit votării, victoria a fost obținută pe muchie de cuțit de colectivul „Regii Egiptului” din satul Ceahor, raionul Hliboca (50 mii grivne). Premiile II și III (30 mii și 20 mii grivne respectiv) au fost acordate colectivelor din satul Horbova, raionul Herța – „Calul troian” și „Malanca din Horbova”.

























































https://www.youtube.com/watch?v=HbryLSY2vk0&list=PLOQqVtnkhWmgW_TS6MoqIg2gk0yUii3JA