Ascultă Online Radio Cernăuți

2 ian. 2016

Cele mai frumoase tradiţii româneşti s-au păstrat în satul Horbova, ţinutul Herţa


VIDEO

 https://www.youtube.com/watch?v=RNqIAuITrwo&list=PLOQqVtnkhWmht1NWRWzVNq4AJn_8c7lte

Cele mai frumoase tradiţii româneşti s-au păstrat în satul Horbova, ţinutul HerţaÎn seara de Revelion, românii din ţinutul Herţa se adună cu toţii în jurul mesei de sărbătoare, lângă bradul împodobit, şi aşteaptă cu multă bucurie şi nerăbdare să le treacă pragul casei urătorii, căiuţii şi neuitatele cete ale lui Bujor şi Jian, vechi şi frumoase tradiţii, care se mai păstrează în satele româneşti din lunca Prutului şi din întregul ţinut Herţa, regiunea Cernăuţi.
Revelionul din anul 2016 nu a constituit o excepţie pentru nici o localitate herţeană, fiecare gospodar, chiar dacă a simţit din plin lipsurile şi neajunsurile în familiile lor în anul 2015, nu a pus lacătul la poartă, lăsând luminile aprinse până în zori, ştiind că orice casă urată de către mici şi mari este binecuvântată de Cel de Sus.

În seara de Sfântul Vasile peste tot în ţinutul Herţa se aud clinchet de clopoţei şi voci zglobii ale micilor urători, care vestesc sosirea noului an pe la casele oamenilor. În satele Mogoşeşti, Mihoreni, Buda-Mică, Godineşti, Târnauca, Hreaţca, Horbova şi în alte localităţi se mai păstrează frumoasele tradiţii de a Juca în curţile oamenilor Calul cel mare şi Calul cel mic.

La Horbova, bunăoară, s-a păstrat cel mai bine acest Joc al Cailor. Gospodarii ies în prag şi minute în şir admiră minunatul joc al Cailor, la fel se adună şi oamenii din satele vecine pentru a urmări cu plăcere acel joc teatralizat al Cailor, însoţit de strigături, dansuri şi cântece româneşti. Iar spre seară toţi cei implicaţi în Jocul Cailor  se adună în centrul satului, la primărie şi încing o horă românească împreună cu acel program al jocului Cailor, care durează câteva ore bune. Apoi primarul satului iese în faţa lor, îşi felicită sătenii, iar celor care devin învingători le ofere un cadou din partea primăriei. Astfel, această tradiţie frumoasă se păstrează de zeci de ani în comuna Horbova, regiunea Cernăuţi, martori ai acestui eveniment am fost şi noi, jurnaliştii, de la portalul de ştiri BucPress.eu
BucPress.eu
Fotografii și video de Nicolae HAUCA





































































3 comentarii:

  1. Este o mare surpriza,la modul placut;fostul meu socru ,colonelul din Armata Romana Tari Gheorghe,s-a nascut in localitatea Horgova. Ii multumesc pe aceasta cale d-lui Hauca care mi-a dat posibilitarea de a vizita familia acestui om .Inainte de a ne parasi m-a rugat ,daca voi avea posibilitatea, sa ajung si in locul sau natal.Viata mi-a dat aceasta sansa si am putut sa indeplinesc dorinta unui mare om,patriot,devotat meseriei de militar,tata si socru, pe care l-am iubit si apreciat la cote maxime. Pentru mine a fost ca un tata. Din pacate a parasit aceasta Planeta prea devreme.Comandor (r) Gheorghe Mocanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    Stefan Nicolae
    Кому: EURO MEDIA


    La Mulţi Ani !!!

    Într-adevăr, tradiţiile de pe meleagurile nord-bucovinene sunt cu
    totul şi cu totul deosebite, inspirând atmosfera în care strămoşii
    nostrii, de pe aceste meleaguri pline de un pitoresc sălbatic,
    nealterat, aşteptau cu mută bucurie trecerea de la un an la altul,
    făcând un bilanţ, o aducere aminte la ceea ce a fost bun şi ceea ce a
    fost rău în anul care a trecut.
    Prin tot ceea ce este, atmosferă, obiceiuri, mod de prezentare,
    frumuseţea gândurilor şi a portului, nobleţea ţinutei, în aceste
    împrejurări fac ca în aceste momente atmosfera să pară a fi de basm,
    îşi face apariţia, parcă, dintr-o lume de basm, aievea trăită.
    La Mulţi Ani !!!!
    dr. rei Ştefan NICOLAE
    ROMANIA

    RăspundețiȘtergere