Ascultă Online Radio Cernăuți

14 mar. 2016

Totdeauna vom cere să ni se respecte drepturile


VEZI  4  VIDEO  AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=fXQF_Q7MaP0&list=PLOQqVtnkhWmhl8kKHisbUIzCPjqF8n7zs

Studioul de  seară la TV Bucovina Cernăuți din 14.03.2016.


//////////////////////////////////////////////////////////////////


Din discursul la masa rotundă organizată în Parlamentul Ucrainei cu  Înaltul Comisar al OSCE in domeniul minorităților naționale Astrid Tors

Onorată asistența, doamnă Înalt Comisar al OSCE Astrid Tors, stimaţi colegi!

În funcţie de  secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, care uneşte 28 de membri colectivi – ONG-uri din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa, unde compact locuiesc românii, dar şi din or.Kiev cât şi alte regiuni ale Ucrainei, preşedinte al căreia este domnul Dr. Ion Popescu – deputat a 5 legislaturi în Parlamentul Ucrainei, vreau să multumesc pentru invitaţia de a participa la această întâlnire, dar în acelaşi timp aşi dori să va anunţ despre cele mai importante probleme cu care se confruntă  comunitatea noastră şi permiteţi-mi să le expun pe rand.
În Ucraina există bază legislativă pentru asigurarea drepturilor noastre ca minoritate naţională, dar expunerea în practică a acestor norme legislative, cât şi a obligaţiunilor internaţionale a Ucrainei sunt absolut insuficiente. Şi asta are loc din pricină, că nu avem un organ central de stat, care să se preocupe de aceste probleme, anume despre asta vorbesc azi aici toţi. Să ne amintim că atunci când a fost adoptată Constituţia Ucraunei, noi aveam Minister şi dacă art.22 spune clar că nu se permite îngustarea drepturilor deja existente, transformarea lui în Comitet de stat, care apoi a fost de tot lichidat, este o încălcare directă a Legii Fundamentale. Deaceea noi întotdeauna am cerut  foarte insistent şi astăzi ne expunem clar aceiaşi poziţie despre renovarea rapidă a unui Minister cu reprezentanţe regionale, mai ales în acele regiuni unde locuies compact reprezentanţii minorităţilor tradiţionale.
Poziţia noastră nu s-a schimbat chiar de când Ucraina a devenit un stat independent, este aceiaşi care a fost adoptată în 1992 la I-ul Congres al românilor din regiunea Cernăuţi.
Şi anume:
·         Susţinerea integrării Ucrainei în UE şi implementarea valorilor europene.
·         Dreptul la învâţământul preşcolar, şcolar şi superior în limba română maternă;
Astăzi avem mari probleme cu păstrarea reţelei existente de şcoli cu limba română de predare. Ne-am adresat de foarte multe ori împreună cu ungurii din Ucraina către Ministerul Educaţiei, către Comitetul Radei Supreme a Ucrainei ca această normă să fie fixată în acte normative la nivel central şi regional, cu părere de rău aceasta nu s-a întâmplat.
·         Dreptul la folosirea oficială alături de limba ucraineană de stat a limbii romăne materne în toate domeniile vieţii publice în zonele unde locuiesc compact reprezentanţii comunităţii noastre.
Cerem Preşedintelui Ucrainei, Parlamentului, Cabinetului de Miniştri – organului executiv suprem din Ucraina o atenţie mai mare respectării Legii Ucrainei „Despre principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina”, care permite transpunerea în practică a drepturilor noastre şi în acelaşi timp a obligaţiunilor internaţionale ale Ucrainei să nu fie politizată problema, pentru că deja ne confruntăm cu această situaţie gravă.
·         Lipseşte dreptul garantat al minorităţilor naţionale la reprezentanţă în Parlament şi în organele executive de stat, după modelul unor ţări europene, precum România, Croaţia, ş.a., fiindcă membrii de partid nu reprezintă, precum şi în cazul nostru, Comunitatea Românească din Ucraina, dar şi la alte comunităţi, ştim cu toţii că politica partidului pentru membrii săi este mai presus decât altele.
Deoarece suntem aici şi din iniţiativa Inaltului Comisar al OSCE dnei Astrid Tors,  aşi dori să amintesc, că în anul 2002 în Ucraina cu sprijinul Oficiului Inaltului Comisar al OSCE în problemele minorităţilor a fost realizat un proiect de mare responsabilitate „Monitorizarea respectării drepturilor minorităţilor naţionale în Ucraina” în 6 regiuni, unde tradiţional compact locuiesc cele mai numerice minorităţi naţionale. Raportul nostru pe regiunea Cernăuţi, care a cuprins peste 600 de foi nu  de pagini, cu amendamente şi multe anexe la el, precum şi rapoartele din alte regiuni, nu au fost editate nici la nivelul OSCE. În aceste documente importante experţii în domeniul etnopoliticii au menţionat atunci cele mai importante probleme existente şi, cu părere de rău, numărul lor nu scade ci acum s-a mărit considerabil.
Dorim să vă spunem că suntem deschişi pentru conlucrare.
Şi aşa să ne ajute pe toţi Bunul Dumnezeu!

Aurica Bojescu

Kiev, 10 martie 2016 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu